שמנים צמחיים

אם אמרנו בתחילה ששמנים אתרים מקורם בצמחים ארומטים, הרי השמנים הצמחיים מופקים מצמחים שמגודלים במיוחד לצרכי שימוש בזרעים או בגרעינים או בפירות שלהם, המכילים כמויות נדיבות של שמן. הפקת השמן היא מנגנון המאפשר את הוצאתו מהאיבר הצמחי בו הוא נמצא, באופן מכני, בד״כ על ידי לחיצה או כבישה קרה המבטיחה שמירה על הערכים הטבעיים.
שמן אתרי מכיל מולקולות ריחניות רבות ונדיפות, והשמן הצמחי מורכב מחומצה שומנית וויטמינים. חומצות השומן כגון אומגה 3, 6, 9, הם אבני בניין לייצור תאי עור. שמן צמחי הוא יציב, בטוח ונוח לשימוש. שמנים אילו ברובם למאכל, ומטבע הדברים מזינים. לכן הם בשימוש נרחב בתעשיית הקוסמטיקה והפארמה. 

להבדיל מטיפת שמן אתרי שחודרת מייד את העור ונכנסת למחזור הדם, חלק מהשמנים הצמחיים נספג רק בחלק החיצוני של העור, וחלקם נספגים וחודרים את כל שכבות העור אולם לא במהירות של שמן אתרי. בכל מקרה הם מיועדים לטיפול הגוף והשיער וניספגים בעור בדרגות שונות.

השימוש בשמן צמחי נועד:

  • לשמש כ״נשא״ או ״יסוד״ או ״מוליך״ לשמן האתרי, וכך לשלוט בעומק הספיגה.
  •  השמן הצמחי נועד להגן ולדלל את האתרי וכך לאפשר את הספגתו בעור באופן איטי ומדוד.
  • לשמנים הצמחיים מעלות טיפוליות העומדות בפני עצמן.

שמנים צמחיים מכילים בחלקם חומצות שומן בריאות, אומגה 3, 6, 9, חלקם נוגדי דלקות, מעודדי זרימה, מכילים וויטמינים, חלקם יטפל בקמטים, ימנעו יובש, ימנעו גירוד, משקמים את העור, וכד׳… ולכן חשוב להכיר גם את המעלות הטיפוליות שלהם.

השימוש בשמן צמחי הוא במצבו הטהור, כפי שהוא. ניתן ולפעמים מומלץ לשלב מספר שמנים צמחיים בסינרגיה עם שמנים אתריים.

יש להקפיד שהשמן הצמחי יופק בתהליך טבעי ובכבישה קרה, ללא כימיכלים או זיקוק מיותר. כמובן עדיף שימוש בשמן שהופק מתבואה אורגנית. שמן מזוקק שאינו טבעי עשוי לסתום את נקבוביות העור, וכך לא תתאפשר חדירה מבעד לעור.

לכן, לצרכי טיפול, כשיש צורך להשתמש למשל בשמן קולזה או אבוקדו, כמובן עדיף לקנות בקבוק קטן בחנות טבע ולא בחנות מכולת או סופרמרקט, שם השמנים הם לרוב תעשיתיים שמופקים גם באמצעים כימיים.